Ctalents_Logo_Web

Vrouwen worden snel jaloers en vragen meer aandacht…

By Sandra Ballij op 26 maart 2021

Topics

  • Select a Topic
Blogoverzicht
Sandra Ballij

Realising sustainable impact, social return and inclusion. Founder & Owner Ctalents, Ctaste and Sign Language Coffee Bar- International Speaker Inclusion/ Social Entrepreneurship.

Denk je nu: ‘waar slaat dit nu weer op?’ Of: ‘zie je nou wel?’ In beiden gevallen nodig ik je van harte uit om dit stuk echt uit te lezen en meegezogen te worden in deze werkelijkheid.....

“Wat is het geheim van een goede omgang met vrouwen?

Er is een formule voor, al klinkt die wat paradoxaal. Behandel elke vrouw als een individu, maar houd er geen gunstelingen op na. Er zijn geen gevaarlijker algemeenheden dan bijvoorbeeld ’Alle vrouwen zijn wispelturig’ Het is gewoon niet waar. Het kan best zijn dat Rie bijvoorbeeld wispelturig is, maar Suze eerder bedachtzaam. Het is echter wel zo dat vrouwen snel jaloers worden.

Hebben vrouwen speciale capaciteiten?

Het is vrijwel zeker dat vrouwen een speciale aanleg hebben voor werk dat vraagt om:

  • Vlugge vingers. Vrouwen hebben in verhouding tot hun andere vingers kortere duimen dan mannen. Hun ellebooggewrichten schijnen wat ‘soepeler’ te zijn.
  • Oog voor kleuren. Kleurenblindheid komt bij vrouwen minder voor dan bij mannen. Daarom zijn vrouwen geschikt voor werk waarbij scherpe kleurwaarneming nodig is, bijvoorbeeld het trekken van bedrading in elektrische meetapparaturen.
  • Geduld. In de sociale wetenschappen wordt deze mening niet ondersteund, maar praktijkchefs blijven erbij dat vrouwen beter zijn voor zittend, weinig beweeglijk werk.

Vragen vrouwen meer aandacht dan mannen?

Meer aandacht? Ja.

Niet meer oplettendheid. Vrouwen klagen niet meer dan mannen en kunnen even goed een geheim bewaren. Een zekere mate van ‘vaderlijke strengheid’ is bijzonder nodig om te bereiken dat de werkende vrouw zich zo volledig mogelijk inzet. Vrouwen zijn er gevoelig voor te werken in een frisse en zonnig aandoende ruimte. Heldere tinten, lichte wanden en zo mogelijk hier en daar een bloemetje of plant doen wonderen!”

Bijna 60 jaar later komen wij met een tool en daarbij behorende adviezen met betrekking tot disability inclusion.

Wie denkt dat ik af en toe loop te sarren wil ik graag erop wijzen dat dit daadwerkelijke adviezen zijn uit 1959 voor de chef over werkende vrouwen van de auteur Lester R. Bittel (‘Wat elke chef moet weten’). Het is later gebruikt bij voorbeelden over stereotypering en om te laten zien hoe men toch dacht. Ook werd later vastgesteld:

‘’Management issues with women are just management issues – no women issues.’’

Bijna 60 jaar later komen wij met een tool en daarbij behorende adviezen met betrekking tot disability inclusion. Geregeld krijgen we namelijk vragen over de succesfactoren, de talenten, de omgang, beleid, strategie, beloning, werving en dergelijke onderwerpen over onze blinde, slechtziende, dove en slechthorende kandidaten.  We delen onze kennis en how to’s op het gebied van inclusie, participatiewet en quotumwet graag.

Hebben blinden speciale capaciteiten? Wat is het geheim van een goede omgang met arbeidsgehandicapten? Vragen zintuiglijk uitgedaagden meer aandacht? Hoe organiseer je dit? Waar vind ik de goede mensen? Waar moet ik rekening mee houden qua beleid en organisatie?

Pas op met stereotyperingen. Niet alle blinden worden masseur, callcenter medewerker of ober in het donker, niet alle doven hebben oog voor detail en kunnen gefocust werken. Oja, ze zijn ook niet allemaal lief, schattig en grappig. Zoals niet elke vrouw geduldig, jaloers, met oog voor kleur en vlugge vingers in een fris heldere en zonnige wereld staat.

Wat wij doen is talentenmanagement voor gevorderden, het blijft talentenmanagement. Dat vraagt om een visie, strategie, beleid, keuzes maken en vraagt creativiteit en daadkracht.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat op het gebied van disability inclusion? En of er nog goede adviezen, tips en relevante ervaringen uit de praktijk zijn waarvan je kan leren? Welke stappen er zijn en wat er nou bij komt kijken om het succesvol te implementeren en te behouden?

Klik dan hier voor onze disability inclusion check en ontvang jouw rapport op maat. Stuur deze tool ook vooral door en deel hem met de wereld: alleen zo komen we met z’n allen een stap dichterbij naar echte inclusie. Een wereld waarin het normaal is dat mensen met een visuele of auditieve uitdaging gewoon bij je komen solliciteren, een goede kans maken op de baan en de bijbehorende carrière.  Omdat jouw organisatie ook daadwerkelijk er beter van word als er goede diversiteit (en nog beter: inclusie) bestaat.

Het liefst tot op het punt dat we net zo terug kunnen kijken naar dit moment en net zo briljant hard kunnen lachen als om ‘wat elke chef moet weten’ (ik hoop trouwens zo dat we wel al zo ver zijn dat jij er óók om moest lachen)

‘’Management issues with people with disabilities are just management issues – no people with disabilities issues.’’

Met de inclusieve groeten van een zeer ongeduldig, niet jaloerse, aandachtvragende vrouw uit een donker restaurant omgeving.

 

Ctalents, als inclusie gewoon moet werken!

Reageer op dit bericht