Ctalents_Logo_Web

Blind en doof voor talent?

By Sandra Ballij op 15 april 2021

Topics

  • Select a Topic
Blogoverzicht
Sandra Ballij

Realising sustainable impact, social return and inclusion. Founder & Owner Ctalents, Ctaste and Sign Language Coffee Bar- International Speaker Inclusion/ Social Entrepreneurship.

Jij kan altijd wel een gedreven en loyale medewerker gebruiken. Je hebt best een diverse groep mensen aan de slag en staat open voor mogelijkheden, ja toch?

Wat als ik je vertel over een groep mensen in Nederland met een werkloosheidspercentage van meer dan 60%? Onder een groep mensen met normaal IQ, verstandelijk en lerend vermogen. Mét diploma's. Meer iets voor een derde wereld land, toch? 

Persoonlijk schaam ik me diep en begrijp ik ook echt niet dat we in Nederland met elkaar iets gecreëerd hebben waarbij we een talentvolle groep mensen hebben buitengesloten en dat vervolgens ook nog normaal zijn gaan vinden.

In de wereld van zogenaamde arbeidsgehandicapten, discussies over betalen onder minimumloon, bijzondere wet en regelgeving maak ik bijna dagelijks wel iets mee waar mijn mond van open staat. Daar gaan we ons zeker niet op focussen. Dat brengt ons niet verder. 12 jaar geleden is mijn avontuur begonnen van werken met mensen met een auditieve en/of visuele beperking. Graag zou ik dan ook het gesprek willen voeren met jou over disability competiveness en hoe dat kan werken voor jou en voor de maatschappij. De gave verhalen en practices willen delen hoe het ook kan. Het is namelijk helemaal geen theorie, verhaaltje of illusie. Het is gewoon mogelijk en het gebeurt allang. 

Ja het werkt anders, ja je bent wellicht nog niet bekend met de mogelijkheden en uitdagingen. Is dat een reden om niet te starten? Ooit dachten we ook dat de wereld plat was of dat vrouwen niet konden werken....

Om met jullie samen ook die stap vooruit te zetten deel ik graag een paar gave inclusieve verhalen die het verdienen om in de spotlight te komen en waar het echt over hoort te gaan. Wat dacht je van: 

  • Een dove forensisch medewerker met oog voor detail en enorme analytische skills die werkt bij de big 5 en een echte expert is (6,5 jaar geleden niet eens werd aangenomen als schoonmaker)?
  • De slechtziende marketeer die de behoefte achter de vraag naar voren weet te halen en weet te vertalen naar de juiste plannen en proposities?
  • De dove financieel adviseur die klanten 1 op 1 advies geeft en met name ingezet wordt bij klanten van allochtone afkomst die de taal wat minder machtig zijn: ze is in staat breder te communiceren en zo wederzijds begrip en advies te creëren.
  • De slechtziende communicatiemedewerker die bij de provincie de organisatie in beweging weet te zetten met haar enthousiasme en communicatietalent
  • De slechtziende bouwkundige die zijn technische kennis weet in te zetten bij de Luchtverkeersleiding
  • De dove hypotheekadviseurs die in gebarentaal financieel advies geeft aan de doven van Nederland die als eerste taal gebarentaal hebben (zon 40.000 mensen in NL)
  • En natuurlijk de gebaarista's! Makkelijk en lekker om te implementeren: van een event tot op een duurzame vaste plek:

Gewoon allemaal echt werk wat ook werkt. Er zijn nog veel meer voorbeelden en we willen ook meer mensen en verhalen in de spotlight, deel hier ook eens jouw verhaal of idee over inclusie en nomineer jezelf of een ander meteen voor de Ctalents Diamond Awards.

We willen diegenen die ook écht het verschil maken en woorden omzetten in daden met deze Award waarderen. Wij willen de wereld om ons heen inspireren en de unieke talenten van mensen met een zintuiglijke uitdaging laten zien: samen creëren we de beweging die nodig is! 

Want meer dan 60% werkloosheid is schandalig, hopeloos duur én onnodig. 

Can you C it?

 

Ctalents, als inclusie gewoon moet werken!

Reageer op dit bericht